"Dijital Sigortacılık’a geçmenin ne kadar önemli olduğunu gördük!"

Emlak Haberleri ,Yaşam ,COVID-19 Özel

Cengiz Ertürk | Near East Sigorta Genel Müdürü

An itibarıyla Dünya çapındaki vaka sayısı 4,5 milyonu, ölüm sayısı ise 300 bini aşmış durumda. Her ne kadar alınan önlemlerle birçok ülkede salgının yayılmasının önüne geçildiği ve kontrol altına alındığı bilgisi gelse de, alınan önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte ikinci ve üçüncü dalgaların gelmesinden korkulmakta, gidişata bakıldığında 2021 yılı sonlarına kadar aşının bulunarak kullanılmaya başlanması ile normal hayatımıza dönüşün mümkün olabileceği öngörülmektedir.

Koronavirüs salgını, sigortacılık sektörünü, devam eden ve yeni ortaya çıkan riskler, müşterilerin talepleri yönünde ürün ve hizmete ulaşma usulleri, tahsilat sistemi ve operasyonel süreç anlamında etkilemiştir.

Öncelikle salgın nedeniyle gerçekleşen riskler ve buna bağlı hasar talepleri, Sağlık Sigortaları gibi belirli sigorta ürünlerinde direkt etki oluşturmuştur. Meydana gelen hastalık vakaları ve salgının bundan sonraki seyrine bağlı olarak ortaya çıkabilecek vakalar, sağlık sigorta maliyetlerinde önemli artışlar meydana getirebilecek potansiyeli taşımaktadır. Seyahatlerde kısıtlamalar nedeniyle, Seyahat Sağlık Sigortaları açısından önemli ölçüde maliyet artışı beklenmemektedir. Ancak diğer branşlarda olduğu gibi bunda da yaşanan poliçe iptalleri ve taleplerin azalması nedeniyle prim üretimlerinde önemli azalmaların yaşanması beklenmektedir.

Ekonomik hayatın yavaşlaması ve kısıtlamalar nedeniyle nakliyat branşında, hastalık sonucu ölüm halinde işverenlerin sorumluluğu itibariyle İşveren Sorumluluk Sigortalarında, ofis yerine evden çalışmanın etkisiyle artan veri paylaşımlarının bir sonucu olarak siber saldırılarda riskler artmış olup; kişi ve kurumların ekonomik imkanlarının daralması nedeniyle Kasko, Konut ve İş Yeri Sigortaları gibi tüm elementer sigorta branşlarında küçülme yaşanmaktadır.

Belirtilen sebeplere bağlı olarak poliçe primlerinin tahsilatlarında da kayda değer zorluklar yaşanacağı anlaşılmaktadır. Salgın sonucu ortaya çıkabilecek tazminat talepleri ve kötüleşen piyasa koşulları nedeniyle reasürörlerin derecelendirme notlarının düşme riskinin de şirketleri sermaye yeterliliği açısından etkileyebileceği beklenebilir.

Salgının yarattığı bir başka önemli etki de bulaşma korkusuyla insanların bir araya gelmeyip, işlerini olabildiğince güvenli bir ortamdan yani evlerinden yapmak istemeleridir. Bu davranış biçiminin salgın geçtikten sonra da devam edeceği öngörüsüyle sigorta süreçlerinin tamamının bu beklentiye uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda hem sigorta sektörüne hem de devlete önemli görevler düşmektedir.

Sigorta tekliflerinin verilmesi, poliçelerin düzenlenmesi, sigortalıya iletilmesi, poliçe primlerinin tahsilatı, hasar süreçlerinin yürütülmesi, hasarın ödenmesi ve tüm bu işlerin yürütülebilmesi için gerekli evrağın karşılıklı olarak iletilmesi süreçlerinin tamamının elektronik ortamda yapılabilmesinin önü açılmalıdır. Bu sayede isteyen sigortalılar hiç kimse ile temas etmeden, evinden hiç çıkmadan sigorta talebinde bulunabilecek, teklif poliçe alabilecek, prim borçlarını ödeyip hasar işlemlerini yine evinden sonuçlandırabilecektir.

Bu kapsamda elektronik imza, mobil imza, mobil uygulamalar, poliçelerin sadece bakanlık onaylı kağıtlara basılma zorunluluğunun kaldırılması gibi gelişmeler, sayılan tüm bu süreçlerin elektronik ortamda yapılabilmesi, sigorta sektörüne çağ atlatacak, yaygınlık ve verimlilik kazandıracak, sigortalı memnuniyetini üst düzeye çıkarabilecek en önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu süreçte şirketlerin uzaktan yerine getirmelerinin mümkün olmadığı süreçlerinin değerlendirilmesi, bu kapsamda iç denetim planlarının gözden geçirilmesi ve duruma uygun çözümlerin bulunması gerekmektedir. Aynı şekilde bundan sonraki süreçte sigorta destek hizmetlerinin aksamadan yerine getirilmesi konularında da yeni anlayış ve çözümler üretilmelidir.

Sonuç olarak, şu ana dek dünyamızın karşılaştığı en büyük risklerden biri olan, kendisi çok küçük ama etkileri olağanüstü büyük olan Koronavirüs salgını, tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de küçülmeye neden olarak önemli zararlar vermekle birlikte, Dijital Sigortacılık’a geçmenin ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından ufuk açıcı olmuştur.

Yukarı